Uprawa drzewek cytrusowych
Na początek kilka słów o samym pochodzeniu i wyglądzie. Wywodzą się z Azji i należą do rodziny rutowatych, czyli zimozielonych drzew i krzewów, wrażliwych na mróz. W naszym klimacie uprawiane tylko w donicach wewnątrz mieszkania oraz w szklarniach ogrzewanych. Latem jednak można wystawić je na zewnątrz, ale jesienią muszą powrócić do domu lub szklarni. Oprócz pomarańczy, cytryn, limonek i grejpfrutów do rodziny cytrusów należą również: pomelo, kumkwat, kalamondyna czy murraja. Liście cytrusów są ciemne, lśniące oraz mięsiste, kwiaty są białe, woskowate i mają piękny zapach. Zdarza się, że na jednej roślinie są kwiaty i dojrzewające owoce, daje to świetny efekt wizualny i zapachowy.
Owoc, który z nich powstaje, to jagoda o miąższu bardzo bogatym w witaminy, zwłaszcza witaminę C. Można je spożywać na surowo obierając ze skórki, ale są też wykorzystywane w przemyśle spożywczym, perfumeryjnym i farmaceutycznym. Podstawowym aspektem jaki musimy spełnić, by cytrusy zdobiły nasz dom lub szkalrnię, to odpowiednie nawożenie i optymalna temperatura. Ziemia w doniczkach powinna być próchnicza, lekko kwaśna i przepuszczalna. Młode rośliny należy przesadzać co roku, a starsze co kilka lat do doniczki przynajmniej 2-3 cm szerszej. Bardzo dobrze znoszą cięcie, przynajmniej do 1/3 długości pędów, obficiej przez to owocują, tworzą ładny pokrój korony oraz lepiej rosną. Cytrusy lubią dużą ilość światła i ciepła, dlatego najlepiej ustawić je obok okna z północnej i zachodniej strony.
Od marca do października rośliny muszą być raz w tygodniu zasilane nawozami, o składzie zaspokajającym ich podstawowe wartości odżywcze. W przypadku żółknięcia młodych liści zalecane jest stosowanie nawozu dolistnego, przeprowadzanego w godzinach porannych, przed nasłonecznieniem liści. Podlewać rośliny powinniśmy tak aby, gleba była lekko wilgotna. Najlepiej do tego posłużą nam donice z podwójnym dnem, lub zastosowanie warstwy drenażu na spodzie donicy, który utrzymuje odpowiednią wilgotność. Pamiętajmy również, że drzewka i krzewy cytrusowe wchodzą również jak inne rośliny w tzw. stan spoczynku od października do kwietnia. Powinniśmy wtedy zapewnić im optymalne warunki do odpoczynku czyli temperaturę 10-15ºC regulowaną stopniowo, oraz mniejsze podlewanie, aby nie nastąpiło gnicie korzeni.