Uprawa sałaty w szklarni ogrodowej
Jednak większość osób woli mieć coś na dłużej, zapłacić raz i użytkować przez dłuższy okres. Dla takich właśnie klietów polecane są szklarnie ogrodowe, które posiadają wiele dostosowanych do indywidualnych potrzeb wielkości, modeli i materiałów z których zostają wykonane. Dziś skupimy się na tym co można uprawiać w szklarni, aby przyniosło nam to zysk i możliwość zagospodarowania szklarni bez większego wysiłku. Chcemy zaproponować uprawę sałaty masłowej w szklarni, która jest bardzo atrakcyjna, a wybierając odpowiednią odmianę na pewno będziemy zadowoleni z efektów. Nie tak dawno uprawa sałaty ograniczała się do okresu krótkiego dnia (od października do kwietnia), jednak w ostatnich latach w gospodarstwach nastawionych na produkcje, prowadzi się całoroczne nasadzenia sałaty, ze względu na duże jej zapotrzebowanie. Przede wszystkim produkcja pod osłonami pozwala na zmniejszenie szkodliwych działań takich jak gradobicie, zmienne czynniki atmosferyczne i zbyt duże nasłonecznienie. Dzięki temu możemy cieszyć się produktami najwyższej jakości. Często również spotykamy się w sklepach z atrakcyjnym rozwiązaniem, pomagającym w utrzymaniu sałaty w świeżości, mianowicie mowa o kupowaniu sałaty w doniczkach z ziemia, dzięki czemu możemy wykorzystać kilka listków sałaty do popołudniowej lekkiej sałatki, a resztę na następny dzień, dzięki temu rozwiązaniu sałata wygląda atrakcyjnie i świeżo oraz nie musi być przechowywana w lodówce.
W ofercie firm proponujących nasiona sałaty znajdziemy wiele odmian, które są odpowiednio dostosowane do różnych terminów uprawy, wytrzymałe na niską temperaturę lub niedobór światła, dostosowane do uprawy w okresie wiosna-jesień. Najczęściej wybieranymi odmianami do uprawy w szklarni na większa skale produkcyjną to:
Plantico Anielka, Rijk Zwaan Gardia, Nickerson-Zwaan Amoretta, Nickerson-Zwaan Sunny, Clause Vegetable Seeds Sandrine i wiele innych.
Uprawa sałaty
Jest to roślina jednoroczna, należy do rodziny astrowatych, jadalna jest tylko jej górna cześć, powinna być sadzona po roślinach korzeniowych, jeśli chodzi o zmianowanie, dodatkowo rośnie w stosunkowo niższej temperaturze, dlatego latem powinna być zacieniana, lubi gleby piaszczysto-gliniaste, nie lubi natomiast gleb suchych, gdyż wbija wtedy w pędy i jest mało delikatna. Nie ma dużych wymagań co do stanowiska oraz nasłonecznienia, lubi półcień i miejsca słoneczne. Do wyboru sałaty mamy zazwyczaj cztery odmiany botaniczne, różniące się budową części nadziemnej i liści: sałata głowiasta, sałata liściowa, sałata rzymska, sałata łodygowa. Jednak najczęściej wybieraną i pożądaną odmianą jest sałata głowiasta, ponieważ tworzy wyraźne zaokrąglone, atrakcyjne główki, wyróżnia się dwoma rodzajami: masłową o gładkich liściach i kruchą np. lodową Bakata. Sałata może być wysiewana bezpośrednio do gruntu lub uprawiana z rozsady.Roślinę tą zaczęto uprawiać już w starożytności, natomiast do Polski trafiła dzięki królowej Bonie w wielu XIV, od tego czasu stawała się jednym z najpopularniejszych warzyw, obecnie możemy kupić ją w różnej kolorystyce począwszy od odmian o jasno zielono-żółtych liściach po bordowe i w różnych smakach np. lekko orzechowym. Sałata może stanowić dodatek do sałatki lub główną jej cześć, najchętniej spożywana jest z ogórkiem, pomidorem i rzodkiewką.
Niezależnie od tego czy zdecydujemy się na uprawę sałaty na większą skalę w szklarni ogrodowej czy małym tunelu foliowym przy domu, będzie to znacznie zdrowsze niż w przypadku kupienia w sklepie i na pewno będziemy zadowoleni z efektów jej działania, gdyż zawiera wiele błonnika, który pomaga w procesie trawienia oraz jest bogata w wapń, potas, magnes, żelazo, ma działanie bakteriobójcze i przyspiesza gojenie się ran dzięki zawartemu w liściach chlorofilowi, jest źródłem cennych witamin z grupy B, E, C, P i antyoksydantów. Jednym słowem roślina ta zawiera w sobie wiele bogatych składników odżywczych pomagających w naturalnym i zdrowym funkcjonowaniu organizmu.