Uprawa zieleni w szklarni drewnianej
Wyróżniamy wiele ich kształtów szklarni ogrodowych, poczynając od małych prostokątnych i przyściennych kończąc na najbardziej eleganckich królewskich, nadających wnętrzu ogrodowemu niebywały styl i charakter. Głównymi zaletami szklarni drewnianych jest wytrzymałość, elegancki wygląd, odporność na czynniki atmosferyczne wywoływane przez zmiany klimatyczne, przestronność, trwałość na długie lata (najstarszy obiekt ma ponad 70lat). Montaż natomiast jest bardzo prosty mianowicie dostajemy gotowe elementy z przejrzystą i prostą instrukcją. Wyposażenie składa się z dodatkowej wentylacji w postaci okien na dachu i drzwi, półek doczepianych różnej wielkości oraz stolików. Brak dodatkowych podpór wewnętrznych oszczędza miejsce w szklarni, co pomaga w bardziej stabilny sposób utrzymywać wahania temperatur, które są potrzebne dla roślin.
Szklarnie ogrodowe wypełnione są szkłem hartowanym, które zapewnia bezpieczeństwo przed rozbiciem i uszkodzeniami powierzchni. Każdy rozmiar jest dopasowany indywidualnie do potrzeb klienta, czas oczekiwania wynosi od 4 do 6 tygodni, ale warto odczekać ten czas by później moc cieszyć się naturalnym wyglądem i pięknem obiektu. Szklarnie cedrowe są o tyle funkcjonalne i estetyczne, że nie muszą być ukrywane po kątach ogrodu pomiędzy wysokimi krzewami czy roślinnością, gdyż drewno jest tak wykonane, aby była ona ozdobą ogrodu nadając bajkowy klimat, nie szpecąc swoim wyglądem jego wnętrza. Podstawową roślinnością jaka powinna znajdować się we wnętrzu naszego obiektu to kwiaty, zioła i roślinki dające nam owoce takie jak: melony, pomidory, ogórki czy papryka. Zioła np. bazylia potrzebują światła, ciepła, osłonięte miejsca oraz dobrze odprowadzające wody podłoże, krzaczki powinny być podlewane rano. Wyróżniamy wiele odmian gatunkowych do uprawy szklarniowej takich jak bazylia purpurowa, wielkolistna, neapolitańska czy grecka, o małych liściach nadające intensywny aromat i smak potrawom. Aby krzaczki bardziej się rozrastały i tworzyły okrągłe kształty należy obrywać listki z czubków pędów. Natomiast rośliny które dają owoce, takie jak papryka słodka lub chilli, wysiewamy wiosną w temperaturze 20°C. Gdy siewki są już gotowe, możemy przystąpić do przesadzania ich do małych doniczek i pozwalamy im na podrośnięcie przed posadzeniem do większych docelowych pojemników. Oczywiście pielęgnujemy podlewając, nasze plony zbieramy od późnego lata do wczesnej jesieni. Powinniśmy pamiętać, że w okresie wiosenno-letnim należy doglądać szklarnię, aby zlikwidować niepotrzebne odpady organiczne powodujące choroby i szkodniki.